Українсько-Японський центр КПІ ім. Ігоря Сікорського

Графік роботи бібліотеки

пн - пт: 11:00 - 19:00
Перерва: 14:00 - 15:00
сб: 11:00 - 18:00

Графік роботи офісу

пн - пт: 09:30 - 18:00

Перерва: 13:00 - 14:00

Чайна церемонія

Чай став відомий в Японії у VII ст. Звичай пити чай, як і багато іншого, проник в країну з Китаю під час запозичення багатої континентальної культури сусідньої держави. Як це часто траплялось у Японії, чужа культура була не лише сприйнята, але й творче переосмислена. У Японії процес приготування та пригощання чаєм був піднесений до рангу мистецтва, були розроблені канонічні правила чайного дійства, побудовані спеціальні чайні кімнати (cha-shitsu), знання та досвід стали передаватися від вчителя до учня в процесі осягнення духовних, філософських, естетичних та моральних принципів Шляху Чаю.

 

Вже у XVI столітті європейські мандрівники, які повернулися з Японії, писали про чайні церемонії chanoyu, на яких вони спробували надзвичайний напій яскраво-зеленого кольору з гіркуватим присмаком matcha. Вони розповіли, що крім звичайного чорного та зеленого чаю в Японії є так званий церемоніальний чай, а сама чайна церемонія чи Шлях Чаю, як її називають самі японці, являє собою вишукану форму спілкування. Називалось ім’я відомого чайного майстра того часу - Сен-но-Рікю. Ця талановита людина зробила значний внесок в розвиток чайного ритуалу та розповсюдження духовних ідеалів чаю. Пам’ять про нього живе в Японії й сьогодні.

 

За минуле століття традиції Шляху Чаю стали міцнішими, і зараз це унікальне явище відомо на весь світ. Послідовники Сен-но-Рікю, послідовники з чайних шкіл будинку Сен продовжували та розвивали стародавні традиції. Найбільш значні фігури у сучасному чайному світі - послідовник Великого майстра в п’ятнадцятому поколінні Сен Ґеншіцу та його наступник, дійсний глава школи Урасенке - Дзабосай Сен Сошіцу XVI. Завдяки зусиллям та піклуванню Сен Ґеншіцу традиції школи Урасенке стали відомі більш ніж у 60 країнах світу, де за п’ятдесят років активної освітньої діяльності багато людей отримали можливість познайомитись з живою культурою японського Чаю.

 

Естетичні ідеали Шляху Чаю лягли в основу багатьох видів японського мистецтва та ремесел, збагатили японську культуру; вони й зараз визначають основні принципи японської етикету та смаку. Шлях Чаю охоплює не тільки процедуру приготування чаю та спілкування з гостями, але й виготовлення чайного посуду, знання образотворчих мистецтв, літератури, каліграфії, проектування та будівництво чайних будинків та кімнат, садову архітектуру. Тому, хто вивчає світ чаю необхідно самому сісти за гончарне коло, взяти в руки пензель, спробувати на собі працю архітектора та столяра. Познайомитися з правилами віршування та мистецтвом складання квітів та гілок chabana...

 

Ознайомившись з японським чайним дійством, Ви придбаєте досвід чаювання тисячолітньої традиції. Мільйони рук готували цей живий напій для десятків мільйонів гостей японських чайних будинків, а зараз двері чайного будинку Урасенке  в Києві відкриті для Вас.

Наші партнери